En halv bra skräckis

Helgens feature blev en Stephen King-skräckis regisserad av svensken Mikael Håfström (Ondskan) och med John Cusack som huvudaktör. Jag är ingen stor konsument av skräckfilmer eller rysare, snarare tvärtom. Men efter milstolpen The Shining har intresset vaknat igen, om än bara lite grand.
 
I den lilla huvudrollen spelar Samuel L Jackson, och med den äran. Skådespelet är det inget fel på i filmen, Cusack gör en godkänd insats, fast genren kräver nästan excellens för att lyckas förmedla några ruskiga känslor.

Den börjar bra och stämningsfullt. Håfström bygger sakta men säkert upp handlingen kring spökförfattaren eller spökhotellsrecensenten Cusack och hans hälsosamma skepticism inför det övernaturliga. Det flyter på fint tills han blir introducerad för hotellföreståndaren där det övernaturligt onda rummet 1408 återfinns. Hotellchefen spelas av Jackson som bygger på myten om ondskans eget lilla krypin och det är en så bra uppladdning inför det avgörande momentet; när de delar hiss upp till fjortonde och Jackson vägrar att stiga ur hissen eftersom han inte vill komma närmare rummet än så. Det gör däremot John Cusacks karaktär Mike Enslin och filmen håller bra klass i ungefär 10 minuter till.

Sedan börjar det tyvärr att flippa ut, och det som började som en potentiellt skön skräckis slutar med att man sitter och Samuel och Johnsmåflinar lite åt den rent av löjliga händelseutvecklingen. Visst finns det enstaka bra moment, klassiska mardrömsscener till och med och den är snyggt gjord. För att man däremot ska kunna känna de kalla kårarna måste handlingen ha lite verklighetsanknytning, det känns som elementärt eftersom genrens stora genomslagskraft bygger på att man ska kunna identifiera sig med offret, att man ska kunna få känslan att det kanske skulle kunna ha hänt mig. Men efter tio minuter i det hotellrummet finns det ingen sådan känsla längre. Tyvärr skriver jag, för fram tills dess var den en väldigt mysig film, med bra potential och den kunde verkligen ha blivit så mycket bättre.

Så.

En halv bra film kommer man inte långt med. The Shining är bättre och eftersom jag inte ser så många rysare så jag kan nog inte rekommendera någon annan istället. Se The Shining alltså, men skit i 1408.

RSS 2.0